SEARCH
REGION: FINLAND
EN
FI
HANKINTAMALLI

Hankintamallin kehittäminen terveydenhuollon tarpeisiin

Käyttämällä innovatiivisia hankintoja ja vastuullista teknologiaa, hyvinvointialueet voivat tarjota vaikuttavia ja ympäristöystävällisempiä palveluita samalla kun vähennetään hiilidioksidipäästöjä.

Juhlapuheissa hankintojen ja teknologian merkitys nostetaan oleelliseksi tuottavuutta tukevaksi elementiksi. Autamme palvelumallimme avulla tarkastelemaan hankintamallia lääkinnällisten laitteiden osalta ja tuomaan teknologian osaksi tuottavuutta lisäten samalla käyttäjien työtyytyväisyyttä.

Tuottavuuden lisääminen vastuullisesti
Käyttämällä innovatiivisia hankintoja ja vastuullista teknologiaa, hyvinvointialueet voivat tarjota vaikuttavia ja ympäristöystävällisempiä palveluita samalla kun vähennetään hiilidioksidipäästöjä..

VASTUULLISUUS RAHOITUSVAJEESTA HUOLIMATTA

Sairaaloiden ja terveyskeskusten ekologiseen jalanjälkeen vaikuttavat monet tekijät, kuten energian- ja vedenkulutus, IT-infrastruktuuri, terveydenhuollon teknologia, kuljetukset, suojavarusteet, kemikaalit ja ateriapalvelut.

Sairaaloiden ilmastoystävällisyyttä edistävään tiekarttaan sisältää eri kestävyystoimenpiteitä. Terveydenhuollon pitkä matka ekologisen jalanjäljen parantamiseen alkaa jokaisesta yksittäisestä toimenpiteestä. On tärkeää, että hyvinvointialueiden päättäjät arvioivat jokaista hankintaa ja investointia niiden kestävyyden kannalta — miettien ympäristön, henkilöstön, talouden ja yhteiskunnan tarpeita. Tämä arviointi tulisi olla osa kaikkien hankintojen prosessia, mikä johtaa vastuullisen hankintakulttuurin kehittymiseen organisaatiossa.

HANKINTAMALLI

Hyvinvointialueiden johtajat kohtaavat usein haasteita, kun he yrittävät hankkia terveydenhuollon teknologiaa, joka tukisi päivittäistä toimintaa ja tuottavuutta ilman suuria alkukustannuksia. Olemassa olevat hankintaratkaisut voivat tarjota tehokkaita keinoja toiminnan tehostamiseen samalla tukien siirtymää ilmastoystävällisempiin toimintatapoihin ennustettavilla budjetoiduilla kustannuksilla.

CHG-MERIDIANIN PALVELUMALLI
Suomessa vain 10 % kaikista laiteinvestoinneista rahoitetaan leasingin avulla. Vastaava luku Saksassa ja monissa muissa maissa on 50%. Hyvinvointialueilla leasingin käyttö on vielä alhaisempaa, mutta viime vuosina se on yleistynyt myös hyvinvointialueilla ja yksityisellä terveydenhuoltosektorilla.

HANKINTAMALLIN KEHITTÄMINEN OSAKSI STRATEGIAA
Suomessa vain 10 % kaikista laiteinvestoinneista rahoitetaan leasingin avulla. Vastaava luku Saksassa ja monissa muissa maissa on 50%. Hyvinvointialueilla leasingin käyttö on vielä alhaisempaa, mutta viime vuosina se on yleistynyt myös hyvinvointialueilla ja yksityisellä terveydenhuoltosektorilla.

Viisi sudenkuoppaa hankintamallin kehittämisessä

Tuottavuuden ja henkilöstön tyytyväisyyden kannalta on yleisesti tunnettua , että budjetointimalli hidastaa hyötyjen toteutumista tai että ne jäävät kustannusten leikkauksien alle. Jos organsiaatio on tietoinen siitä, mikä estää tiimejä saavuttamasta menestystä, voit varmistaa, että vältät nämä sudenkuopat omassa hankintastrategiassa liittyen terveysteknologian hyödyntämiseen.

Sitoutumisen puute ja päättämättömyys

Johto ja avainhenkilö viivyttelevät päätösten teossa.

Päätöksenteon hitaus

Painopiste osaoptimoinnissa ja akuuteissa haasteissa.

Kokonaiskustannusten hallinta ja ymmärrys

Kokonaiskustannusten (TCO) seuranta ja johtaminen ovat
puutteellisia.

Elinkaarenhallinta ja johtaminen

Luotettava kokonaisnäkymä laitteiden elinkaaren osalta puutteellinen tai puuttuu.

Muutoskyvykkyyden hitaus

Teknologian ja toiminnan muutoksiin reagoiminen hidasta.

TEHOKAS PALVELUMALLI HYVINVOINTIALUEILLE: IT- JA TERVEYSTEKNOLOGIAN AVULLA HENKILÖSTÖN TUOTTAVUUDEN KASVATTAMISEEN!

Sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuu tällä hetkellä merkittäviä kustannus- ja tuottavuuspaineita. Samalla vaatimukset lakien ja asetusten sekä regulaation osalta lisääntyvät. Hyvinvointialueet ovat kärsineet terveydenhuollon uudistuksen viivästymisestä. Se näkyy investointivajeena rakennusten, terveydenhuollon teknologian ja IT-infrastruktuurin osalta. Innovatiiviset lähestymistavat sekä uudet palvelumallit mahdollistavat henkilöstön tuottavuuden kehittämisen teknologian ja digitalisaation avulla. Kiertotalous avaa ovia ratkaisuille, jotka tukevat hallittua budjetointia, maksuvalmiutta ja ovat samalla ympäristön kannalta vastuullinen tapa toimia.

Arvonluonti ja hankintaprosessin päivittäminen

Luomme muutaman työpajan avulla asiakkaillemme arvoa käyttäen hyvin selkeää, vaiheittaista lähestymistapaa. Se  jokaisen organisaation saavutettavissa helppouden ja selkeyden vuoksi. Jokaista vaihetta varten on olemassa vakiomalliset toteutusmallit, joita voidaan käyttää valmiina, sekä helppokäyttöiset vaiheittaiset ohjeet kunkin vaiheen toteuttamiseksi.

Työskentelyn lopputuloksena  saat palvelumallimme osalta maksimaalisen tuen liittyen hankintastrategiaan liittyen lääkinnällisiin laitteisiin ja tesma sopimus- ja laitehallintajärjestelmän hyödyntämisestä osana toimintaa. Samalla tarkennamme hankintaohjeen ja kirkastamme hankintaprosessin huomioiden myös innovatiivisten hankintojen toimintamallin.

AUTAMME SELVITTÄMÄÄN TILANTEEN HANKINTAMALLIN NYKYTILAN OSALTA

NYKYTILAN ARVIOINTI
Autamme selvittämään nykytilan, jotta asiakkaamme voivat hyödyntää hankintmalliamme täysimääräisesti. Käymme läpi hankintojen osalta liityntäpinnat hyvinvointialueen strategiaan, nykyiset hakintaohjeet, hankintavaltuudet, hankintaprosessin ja toimittayhteistyön.

Tuomme esiin keskeiset havainnot ja kehityskohteet. Allatärkeitä kysymyksiä:

Hankinta ja kustannukset

  • Mitkä ovat lääkinnällisten laitteiden kokonaiskustannukset kussakin toiminnossa?
  • Mikä on budjetoitujen ja todellisten kustannusten ero?
  • Mitkä yksiköt ja osastot käyttävät laitteita?

Tehokkuus ja optimointi

  • Kuinka yksiköt poikkeavat keskenään laitekustannuksissa suhteessa asiakkaisiin, tapahtumiin ja työntekijöiden määrään?
  • Mitkä yksiköt hyödyntävät laitteita kustannustehokkaasti tai tehottomasti?
  • Voiko yksiköiden hajallaan olevia laitehankintoja yhdistää yhteiseksi kokonaisuudeksi?

Hallinta ja strategia

  • Onko laitteiden käytössä strategista valintoja tuottavuuden lisäämiseksi?
  • Onko yksiköissä päällekkäisiä laitteita, ja mikä on päällekkäisyyden syy?
  • Mitkä ovat yksiköiden investointistrategioiden päällekkäiset kyvykkyydet?

Seuranta ja arviointi

  • Missä määrin toteutuneet kustannukset jäävät alle todellisten lääkinnällisten laitteiden hankinta-kustannusten?
  • Onko yksiköissä odotettavissa merkittäviä hyötyjä tai kustannusnousua lääkinnällisiin laitteisiin tai terveysteknologiaan liittyen?

OTA YHTEYTTÄ

Tutustu alla olevaan oppaaseemme. Jos olet kiinnostunut selvittämään, miten voimme auttaa konkreettisesti, täytä alla oleva lomake tai ota heti yhteyttä.